Jak wzmocnić dietą zniszczone włosy i paznokcie?

Tekst: mgr inż. Aleksandra Żyłowska
Jak wzmocnić dietą zniszczone włosy i paznokcie?
Źródło: Fotolia.com
Dodane: 31. maja, 2017

Odpowiednio skomponowana dieta w znacznym stopniu może poprawić kondycję włosów i paznokci. Jeśli nasze włosy są suche, łamliwe i nadmiernie wypadają, a płytka paznokciowa jest matowa i się kruszy, należy zadbać o podaż odpowiednich witamin i składników mineralnych. Cenne jest jakościowe białko, zdrowe tłuszcze i witaminy z grupy B. W jadłospisie nie może zabraknąć także źródeł pierwiastków, takich jak cynk, miedź czy krzem.

SPIS TREŚCI:

    Witaminy, białko i NNKT – niezbędne dla włosów i paznokci

     

    Zniszczone, matowe, elektryzujące się włosy, a także łamliwe i rozdwajające paznokcie są często objawami niedoborów ważnych składników pokarmowych. Zdrowe włosy i paznokcie potrzebują specyficznej diety, dlatego jedzenie warzyw i owoców nie wystarcza.

    • Podstawowym budulcem włosów i paznokci jest keratyna, która odpowiada za sprężystość pasm i twardą płytkę paznokci. Aby organizm produkował jej odpowiednią ilość, niezbędne jest białko pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego. Kluczowe aminokwasy to cysteina i metionina, które łączą cząsteczki keratyny wiązaniami disiarczkowymi, a przez to wzmacniają jej strukturę.
    • Witaminy na włosy to witamina A, E oraz z grupy B. Witamina A wspomaga wzrost włosów, ponieważ przyspiesza cykl odnowy komórek. Chroni włosy i paznokcie przed toksynami środowiskowymi oraz przyspiesza wytwarzanie keratyny. Witamina E chroni drobne naczynia krwionośne zaopatrujące komórki macierzy w składniki odżywcze przed toksynami i wolnymi rodnikami. Z kolei na wypadanie włosów niezbędne są: tiamina (wit.B1), kwas pantotenowy (wit. B5), pirydoksyna (wit. B6) i biotyna (wit. H). Wspomagają one odżywianie komórek włosów i paznokci, przemiany i przyswajanie białek oraz zapobiegają łojotokowi, odpowiedzialnemu za przetłuszczanie. Witaminy z grupy B stymulują wzrost i zapewniają nawilżenie włosów i paznokci.
    • NNKT, czyli niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, to tłuszcze, których organizm człowieka nie potrafi sam wytwarzać. Pozyskuje się je z olejów roślinnych i tłuszczów ryb morskich zimnych wód. NNKT pełnią wiele ważnych funkcji w organizmie, w tym rolę naturalnej odżywki do włosów. Zapewniają nawilżenie od wewnątrz, nadają włosom blask i sprężystość oraz zapobiegają ich wypadaniu.

     

    Jakich pierwiastków potrzebują zniszczone włosy i paznokcie?

     

    Łamliwe włosy i rozdwajające się końcówki oraz słaba płytka paznokci wymagają dowozu odpowiednich składników mineralnych. Kluczowe w diecie na włosy i paznokcie są: cynk, miedź, krzem, żelazo oraz siarka. Dlaczego?

    Cynk wpływa bezpośrednio na tworzenie się keratyny. Reguluje też pracę gruczołów łojowych. Sprawia, że włosy są silne i sprężyste, a płytka paznokci twarda i odporna na łamanie. Miedź uczestniczy w tworzeniu melaniny – naturalnego barwnika włosów. Jest też potrzebna do wzrostu włosów i paznokci oraz chroni je przed szkodliwym wpływem czynników zewnętrznych. Krzem zapobiega rozdwajaniu i łamliwości paznokci oraz dba o piękne włosy. Jest niezbędnym składnikiem strukturalnym włosów i paznokci gwarantującym ich wytrzymałość i stabilność.

    Za wypadanie włosów oraz bladość, kruchość i podłużne bruzdy na paznokciach w dużej mierze odpowiedzialny jest niedobór żelaza. Pierwiastek ten uczestniczy w procesach dostarczania energii do macierzy włosa. Sam wzrost włosów jest procesem bardzo energochłonnym, stąd niedobory żelaza odbijają się na ich gęstości. Żelazo kontroluje też prawidłową budowę i termin wzrostu włosów. Aby mieć gęste włosy, trzeba dbać o odpowiednią podaż tego pierwiastka w diecie.

    Przy niedoborach siarki włosy słabną i nadmiernie się przerzedzają, a paznokcie stają się łamliwe. Dzieje się tak, ponieważ siarka jest jednym z podstawowych składników keratyny – budulca włosów i paznokci. Od odpowiedniej ilości siarki w diecie zależy, czy włosy będą mocne i lśniące, a paznokcie twarde i bez przebarwień.

     

    Co jeść, żeby wzmocnić włosy i paznokcie?

     

    Jeśli matowe, rozdwajające się, wypadające i suche włosy oraz słabe paznokcie są naszym problemem, przyjrzyjmy się swojej diecie. Składniki, których nie może zabraknąć w jadłospisie na zdrowe włosy i paznokcie to mięso czerwone i białe, tłuste ryby morskie (łosoś, tuńczyk, makrela, śledź, sardynka), orzechy, migdały, pestki dyni i słonecznika, pełnoziarniste produkty zbożowe (kasze, płatki, otręby), jaja, ciemnozielone warzywa, siemię lniane, olej lniany i oliwa z oliwek. Szczególnie należy unikać żywności wysoko przetworzonej, dań gotowych, żywności fast food, sklepowych słodyczy, alkoholu, papierosów, dużej ilości kawy i herbaty. Kawa i herbata nie powinny być wypijane do posiłku, ponieważ zaburzają wchłanianie składników mineralnych. W jakich produktach szukać poszczególnych składników odżywczych?

    • witamina A – podroby, jajka, ryby, produkty mleczne, zielone, czerwone i żółte warzywa,
    • witamina E – oleje roślinne, zielone warzywa liściaste, produkty pełnoziarniste, kiełki,
    • witaminy z grupy B – orzechy i pestki, fasola, jajka, nabiał, mięso, ryby, wątróbka, szpinak, owsianka,
    • cynk – mięso, orzechy, pełnoziarniste produkty zbożowe, sery,
    • miedź – orzechy, pełnoziarniste produkty zbożowe, ryby,
    • krzem – pełnoziarniste produkty zbożowe, cebula, kapusta, rzodkiewka, fasola, szparagi,
    • żelazo – wątroba, mięso, ciemnozielone warzywa, natka pietruszki, jajka, nasiona roślin strączkowych, orzechy, kasze,
    • siarka – mięso, jajka, nabiał, cebula, czosnek, kalafior, brokuły, kapusta, rzodkiewka, kalarepa, rzeżucha.
    Autor: mgr inż. Aleksandra Żyłowska

    Newsletter

    Chcesz otrzymywać informacje
    o nowych artykułach i produktach?

    Facebook_icon    GooglePlus_icon    YouTube_icon    twitter_icon

    Copyright © 2012-2017 Wylecz.to All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone

    Treści z serwisu wylecz.to mają na celu polepszenie, a nie zastąpienie, kontaktu pomiędzy Użytkownikiem Serwisu a jego lekarzem. Serwis ma z założenia charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Przed zastosowaniem się do porad z zakresu wiedzy specjalistycznej, w szczególności medycznych, zawartych w naszym Serwisie należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie.  

    Zamknij ten komunikat

    Nasze strony wykorzystują pliki cookies.

    Na naszych stronach używamy informacji zapisanych za pomocą cookies m.in. w celach reklamowych i statystycznych. Mogą też stosować je współpracujące z nami podmioty, takie jak firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W każdej przeglądarce internetowej można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce Cookies.

    Copyright © 1995-2017 Grupa Wirtualna Polska